U planu povećanje
388

U Austriji se dnevno uradi do 4.000 testova na koronavirus

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji prešao je pet hiljada u utorak, a zabilježeno je 28 smrtnih slučajeva, navode lokalne zdravstvene službe.

Skoro 1.000 novoregistriranih osoba pozitivni su na koronavirus, a ukupan broj zaraženih, prema večerašnjim podacima, iznosi 5.182.

Većina pacijenata u ovoj alpskoj zemlji ima blage simptome, dok je 211 pacijenata hospitalizirano, a 24 je potrebna intenzivna njega, saopćilo je ministarstvo zdravstva, prenijela je Xinhua.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober saopćio je u ponedjeljak da se tokom protekle sedmice kapacitet za testiranje u Austriji udvostručio sa 1.000/1.500 testova dnevno u deset laboratorija, na trenutno oko 2.000 do 4.000 testova dnevno u 20 laboratorija.

Predviđeno je daljnje povećanje zbog čega je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak kazao da se uz dovoljno resursa može obavljati i do 15.000 testova dnevno.

Kancelar je naglasio da se provode "intenzivne nabavke i logistika" u pogledu zaštitne opreme i kompleta za testiranje koronavirusa.

Pomoć je na putu iz Njemačke, Malezije i Kine, rekao je Kurz.

Od 20 miliona zaštitnih maski koliko je Kina obećala poslati, prvih pet miliona očekuje se ove sedmice.