Presuda se očekuje u petak
0

U Austriji danas počinje suđenje Jozefu Fritzlu

Sarajevo-x.com
Jozef Fritzl, Austrijanac koji je optužen za držanje u ropstvu svoje kćerke Elisabeth, s kojom je u tom periodu dobio sedmero djece, danas će se naći na sudu.

Ovaj 73-godišnji monstrum odgovarat će za silovanje, incest, prisilu, držanje u ropstvu i uskraćivanja prava na slobodu. Optužen je i za ubistvo jednog djeteta koje je dobio sa vlastitom kćerkom.

Slučaj koji se smatra najvećim u historiji ove zemlje pobudio je veliku pažnju javnosti širom svijeta. Oko 200 novinara nalazi se u gradu St. Poeltenu i čeka na početak ovog suđenja. Iznad zgrade suda zabranjeni su letovi kako bi se spriječile medijske ekipe da helikopterima nadlijeću prostor.

Fritzl se u pritvoru nalazi od prošle godine, kada je i uhapšen nakon što je doveo doktoru bolesnu kćerku Kirsten. U zarobljeništvu je 24 godine držao svoju kćerku koja je, kada je prvi put odvedena u podrum, imala tek 18 godina.

Jedno dijete koje je u incestuoznom odnosu sa kćerkom dobio navodno je umrlo, te ga je Fritzl bacio u peć.

Za navedena kaznena djela mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor. Svi dokazi bit će predstavljeni iza zatvorenih vrata kako bi se zaštitila privatnost porodice. Glavno mjestu među dokazima zauzimat će Elisabethino svjedočenje.

Predviđa se da će suđenje trajati samo sedam dana, te da će presuda biti donesena već u petak.