Iz nacionalnog parka
13

U Australiji ukraden zub prahistorijske ajkule

Klix.ba
Zub koji je pripadao ogromnoj prahistorijskoj ajkuli ukraden je u Australiji.

Zub veličine 8 cm je nestao iz nacionalnog parka koji se nalazi u zapadnoj Australiji. Fosil je pripadao vrsti megalodon koja predstavlja ogromne predatore za koje se vjeruje da su izumrli prije 2,6 miliona godina. Vlasti sumnjaju da su kradljivci planski namjeravali ukrasti baš taj zub.

Radi se o jednom od dva zuba čuvana na obali Nigaloo koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenog svjetskog naslijeđa.

"Najgore je to što su uzeli bolji uzorak. Naše osoblje ga je prekrilo prirodnim materijalima kako bi bio što bolje skriven", izjavio je glasnogovornik nacionalnog parka Arvid Hogstrom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodao je da se ukradeni zub nalazio na polutajnoj lokaciji te da je bio spojen sa stijenom. Za razliku od drugog zuba, nije bio vidljiv turistima. Samo mali broj ljudi je znao za njegovu lokaciju, a sumnja se da je neko "nenamjerno otkrio lokaciju nekome ko je odlučio napraviti lošu stvar".

Fosil je uklonjen vjerovatno korištenjem nekog alata, što se smatra vandalizmom.

Megalodon je vrsta ajkule koja je jela kitove, a mogao je narasti do 18 metara dužine i biti težak do 100 tona, 30 puta više od najveće velike bijele ajkule.

Fosili su pronađeni širom svijeta uključujući Evropu, Afriku i Ameriku.