Ekološka tragedija
1.2k

U Australiji u požarima uginulo 25.000 koala, izgorjela trećina Otoka klokana

A. B.
U razornim požarima koji bjesne južnom australijom izgorjela je trećina australskog Otoka klokana (Kangaroo Island) koje je inače poznato utočište svim rijetkim i ugroženim vrstama.

NASA je objavila snimke satelita Terra koji je snimio stanje na ovom otoku i na fotografiji se vidi koliko je opustošen. Smeđe obojeni dijelovi pokazuju uništeno područje, a srveni aktivne požare.

NASA procjenjuje da je u požarima izgorjelo 155.000 hektara nazvavši ovakvo stanje "ekološkom tragedijom".

Krajem decembra su započeli požari koji su odnijeli dva ljudska života, uništili 56 kuća i na stotine zgrada.

Otok klokana smješten je uz južnu obalu Australije, a poznat je po svojoj netaknutoj prirodi. Na njemu se nalaze zaštićeni prirodni rezervati prepuni lokalnih divljih životinja, poput morskih lavova, koala i raznovrsnih vrsta ptica.

Foto: NASA
Foto: NASA

Kako piše CNN, na Otoku obitava i ugrožena vrsta sminthopsis aitkeni, mali tobolčar koji živi samo na ovom otoku i crni kakadu koji se u posljednje dvije decenije vratio sa ivice izumiranja.

Ekolozi procjenjuju da je u strašnim požarima na Otoku klokana do sada uginulo oko 25.000 koala. Otok se smatrao sigurnim utočištem za koale jer tamošnja populacija nije bolovala od klamidije - bolesti koja može izazvati sljepoću, neplodnost i smrt, a koja preovladava među koalama na kopnu.

Razorni požari već mjesecima uništavaju kuće, ali i cijele gradove. Širom zemlje izgorjelo je više od 7,3 miliona hektara zemlje, šume i nacionalni parkovi.

Prema izvještaju ekologa Christophera Dickmana sa Univerziteta Sydney, gotovo pola milijarde životinja u državi Novi Južni Wales pogođeno je požarima, a na milione je uginulo.