Svijet
6

U Atini uhapšena vodeća članica terorističke ljevičarske organizacije

FENA
Grčka antiteroristička policija saopćila je da je danas uhapsila vodeću članicu krajnje ljevičarske grupe Revolucionarne borbe, koja je preuzela odgovornost za niz napada i koja je četiri godine bila u bjekstvu.

Paula Roupa (48) uhapšena je u Atini rano jutros, a sa njom je uhapšena i 25-godišnja žena koja joj je pomagala, navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Roupa i njen saradnik Nikos Maziotis uhapšeni su zajedno 2010. godine, a pušteni su na uslovnu slobodu do početka suđenja 2011, nakon čega su nestali.

Maziotis je uhapšen 2014. u grčkoj prijestonici nakon razmjene vatre s policijom, a dvije godine kasnije Roupa je neuspješno pokušala da ga izvuče iz zatvora koristeći oteti helikopter.

Ovaj par ima šestogodišnjeg sina rođenog u bolnici u Atini par mjeseci nakon što su mu roditelji stavljeni u zatvor 2010. godine.

Njihovu grupu Revolucionarna borba, koja je osnovana 2003. godine, vlasti su nekada smatrale najopasnijom krajnje ljevičarskom organizacijom, a EU i SAD su je svrstale na listu terorističkih grupa.