{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Atini i Skoplju razmatra se Nimitzov prijedlog

F
FENA
20.2.2008. u 18:22
0
0
U Atini i Skoplju razmatra se Nimitzov prijedlog
0
U Atini i Skoplju razmatra se Nimitzov prijedlog
Grčka vlada razmatra prijedlog koji je iznio specijalni izaslanik UN-a Matthew Nimitz za rješenje 15-godišnjeg spora sa Skopljem oko imena za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju (FYROM), potvrdio je u srijedu glasnogovornik grčke vlade Theodoros Roussopoulos.
"Nimitzov tekst se razmatra u vladi, a vezano za sljedeću fazu pregovora koji će uzajamno (u Atini i Skoplju) biti složeni i teški", kazao je Roussopoulos, a prenijela grčka agencija ANA.

Istovremeno je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, nakon konsultacija sa članovima kabineta kojim je predsjedavao premijer Costas Karamanlis, kazala novinarima da su pregovori sada ušli u "suštinsku fazu" i dodala da će tokom dana Nimitzov prijedlog i grčku poziciju u pregovorima iznijeti čelnicima parlamentarnih stranak.

S druge strane, makedonski premijer Nikola Gruevski istaknuo je u srijedu kako njegova vlada razmatrala prijedlog izaslanika UN-a i priprema prijedloge za nastavak pregovora.

"U toku dana vlada će zauzeti stav, čuti pozicije političkih partija i sutra ili najkasnije u petak mi ćemo iznijeti naš stav", istakao je Gruevski dodajući da sve što je suprotno državnim i nacionalnim interesima Makedonija neće prihvatiti, javila je agencija MIA.

Makedonski premijer smatra da političari nemaju pravo odlučiti o budućem imenu države, već da građani Makedonije o tome treba da iznesu svoje mišljenje. Gruevski, međutim, nije želio spekulirati da li će biti organiziran referendum.

Nimitz je u utorak u Atini iznio glavnim pregovaračima Grčke i Makedonije, Adamantiosu Vasilakisu i Nikoli Dimitrovu, novi prijedlog svjetske organizacije za rješenje spora dviju zemalja u vezi s imenom.

Nakon sastanka Nimitz je rekao novinarima, ne otkrivajući šta je to predloženo iz UN-a, da prijedlog ne ispunjava u potpunosti zahtjeve nijedne strane, ali kako on misli da u cjelini predstavlja fer rješenje, odnosno prihvatljiv kompromis, prenijela je DPA.

Atina osporava naziv "Republika Makedonija" jer je to ime sjeverne grčke provincije, koja postoji još od antičkih vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: