Svijet
15

U Astani počinju pregovori o okončanju rata Siriji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izaslanici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i sirijskih pobunjenika počinju u ponedjeljak u Kazahstanu prve pregovore od početka rata u Siriji na kojima će razgovarati samo o tome kako spasiti krhki prekid vatre dogovoren pod okriljem Rusije i Turske, a koji uglavnom krše iranske milicije.

"Nećemo ulaziti ni u kakve političke razgovore i sve će se usredotočiti na to kako održati prekid vatre te na humanitarnu dimenziju kako bi se olakšale patnje Sirijaca u opkoljenim gradovima, zatim na oslobađanje zatvorenika i dopremu humanitarne pomoći", rekao je Yahija al Airid, glasnogovornik opozicione delegacije, prenosi Hina.

Nekoliko sati do početka pregovora neki pobunjenički vođe rekli su da nisu spremni na direktne razgovore s predstavnicima režima. Pregovori u Astani trebali bi postaviti temelje za pregovore u Ženevi koji bi pod okriljem UN-a trebali početi 8. februara.

Do sada su pregovori vođeni pod nazivom Ženeva I. i Ženeva II. nisu uspjeli okončati rat u Siriji u kojem je od 2011. ubijeno više od 310.000 ljudi.