Svijet
0

U aprilu u Iraku ubijeno više od 100 američkih vojnika

FENA
Pogibijom četiri američka vojnika tokom vikenda u Bagdadu broj američkih vojnika ubijenih u ovom mjesecu u Iraku porastao je na više od 100.

To čini april jednim opd najpogibeljnijih mjeseci za američke snage od invazije pod američkim vodstvom u 2003. godini, javio je Reuters.

Broj aprilskih žrtava mogao bi povećati pritisak na američkog predsjednika Georgea W. Busha koji se bori protiv plana demokrata za određivanjem vremenskog okvira za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Američka vojska saopćila je da su trojica vojnika poginula u eksploziji bombe postavljene kraj puta u istočnom Bagdadu u nedjelju. Irački prevodilac također je ubijen u napadu.

U odvojenom saopćenju navodi se da je jedan vojnik ubijen iz malokalibarskog oružja u istočnom Bagdadu u subotu.

Američke i iračke snage pokrenule su veliku sigurnosnu operaciju u Bagdadu sredinom februara koja se smatra posljednjim pokušajemn da se zaustavi potpuni sektaški građanski rat među sunitima i šiitima.

Američki zapovjednici priznaju da je ofanziva, koja je dovela do razmještaja hiljada dodatnih vojnika na ulice, povećala rizik od vojnih žrtava. Brojne aprilske žrtve zabilježene su u Bagdadu.

Prije objave posljednjih žrtava, nezavisna grupa koja prebrojava žrtve, casualties.org, objavila je na svom web siteu da je u aprilu u Iraku ubijeno 99 američkih vojnika.

Više od 3.300 američkih vojnika i na desetine hioljada Iračana ubijeno je od 2003. godine.