Svijet
0

U Anversu ukradeni dijamanti u vrijednosti od 28 miliona dolara

FENA
Anvers
Anvers
Dijamanti u vrijednosti od 28 miliona dolara (nešto više od 21 miliona eura) ukradeni su 5. marta u prostorijama banke u kvartu s trgovinama dijamantima u Anversu (Anver), na sjeveru Belgije, saopćilo je u ponedjeljak tužilaštvo.

Istražitelji sumnjaju da je pljačku izveo jedan šezdesetogodišnji klijent koji govori engleski i da se pljačka odvijala u filijali holandske grupe ABN Amro.

Tužilaštvo smatra da je muškarac koji je naveo da ima argentinsko državljanstvo, ali je koristio lažni identitet "godinu dana detaljno pripremao pljačku prije nego što ju je brižljivo izveo".

Policija je u ponedjeljak objavila njegov foto-robot i objavila da je predviđena nagrada od dva miliona eura za svaku informaciju koja bi omogućila da istraga da rezultat.

On je bio posljednji klijent koji je u petak izašao iz banke, prije pljačke i prvi koji se u nju vratio na dan pljačke, ali je utvrđeno da se nije zatvorio u banci tokom vikenda, javila je belgijska agencija Belga.

Anvers je veliki dijamantni centar kroz koji prođe oko 80 posto sirovih dijamanata pronađenih u svijetu. Sektor zapošljava oko 30.000 ljudi u ovom flamanskom gradu i bilježi poslovni dohodak od 39 milijardi dolara.