Kompleksni odnosi susjeda
2

U Ankari danas sastanak Mitsotakisa i Erdogana: Odlična lična hemija, ali i puno problema

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis danas će boraviti u Turskoj gdje će se sastati sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a cilj sastanka je poboljšanje odnosa dviju država.

Posjet premijera Kyriakosa Mitsotakisa Ankari u ponedjeljak i njegov susret s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom proći će bez prevelikih očekivanja, s glavnim ciljem očuvanja pozitivne klime, "mirnih voda” u Egeju i otvorenih kanala komunikacija između dvije strane, pišu grčki mediji.

Ne očekuje se da će veliki spor oko razgraničenja pomorskih zona biti na dnevnom redu pregovora, a s evropskim izborima u Grčkoj za manje od mjesec dana, fokus se pomaknuo sa suštine razgovora na Mitsotakisove i Erdoganove javne izjave koje će uslijediti, posebice one turskog predsjednika.

Atina bi radije, i to je saopćila turskoj strani, da se ne spominje muslimanska manjina u Trakiji, što je Ankara često naglašavala, ili ako je tako, da se svede na minimum. No, ako se to ne dogodi, Mitsotakis će nedvojbeno odgovoriti, jer će njegove izjave uslijediti nakon Erdoganovih. Osim toga, premijer će javno reagirati na "problematičnu" odluku Ankare da samostan Chora pretvori u džamiju.

Međutim, cilj grčke strane je spriječiti napetosti i potvrditi funkcioniranje lične hemije koju su dvojica čelnika razvila tokom prošle godine. S istim ciljem, sljedeći kontakti bit će zakazani kako bi se nastavio pristup dekompresiji grčko-turskih veza odozgo prema dolje.

Poteškoće u održavanju dobre klime postale su vidljive i u slučaju morskih parkova i u Erdoganovoj odluci da najavi otvaranje samostana Chora kao džamije tokom Uskrsa.

Očekuje se da će Mitsotakis odgovoriti na oba pitanja, navodeći da će Grčka, u okviru međunarodnog prava, i bez odstupanja od suvereniteta i suverenih prava, nastaviti sa stvaranjem morskih parkova kako je planirano, na temelju ekoloških kriterija.

Štoviše, grčko izaslanstvo također je spremno za razgovore o procesu Memoranduma o razumijevanju (tj. memorandumu Papoulia-Yilmaz), ali nije osobito sklono mijenjati okvir koji, podsjeća se, predviđa moratorij na vježbe u Egeju tokom tri mjeseca od 15. juna do 15. septembra.

Stav Turske o grčko-turskom pitanju Ankara svojim evropskim sugovornicima promovira kao element konstruktivnog ponašanja u kontekstu kontakata s EU. Kiparsko pitanje u ovoj fazi nije element grčko-turskog dijaloga.