Odlazak Crvenih fenjera
18

U Amsterdamu se gradi evropski megabordel, lokacija neprihvatljiva za EU

B. H.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Evropska agencija za lijekove (EMA) izrazila je nezadovoljstvo planom koji razmatra grad Amsterdam da uspostavi novi "erotski centar" u blizini svog sjedišta, navodi se u saopćenju regulatornog tijela za lijekove objavljenom u utorak.

Amsterdam već godinama razmatra premještanje legalne prostitucije iz svoje historijske četvrti crvenih svjetiljki i najavio je tri potencijalne lokacije u februaru. Dvije od njih nalaze se u blizini nove zgrade EMA-e, koja se nalazi u blizini velikih hotela i financijske četvrti grada.

Agencija je saopćila da je "vrlo zabrinuta" zbog planova za centar, za koji se očekuje da će uključivati oko 100 "radnih prostora" za seksualne radnice, kao i barove i zabavu.

Odluka o preseljenju četvrti crvenih svjetiljki motivirana je zabrinutošću zbog trgovine drogom i pijanstva.

"Lociranje erotskog centra u neposrednoj blizini zgrade EMA-e vjerojatno će imati iste negativne učinke na okolno područje", saopćili su iz ove evropske agencije.

Agencija je izrazila zabrinutost za sigurnost svog osoblja i posjetitelja te napomenula da ima sporazum s nizozemskom vladom da osigura "sigurnost i mir" u svojim uredima.

Prostitucija je u Nizozemskoj legalna od 2000. godine, a desetljećima prije toga bila je tolerirana u četvrti crvenih svjetiljki.

Međutim, četvrt se mijenja posljednjih godina jer se stanovnici žale na pretjerani turizam. U februaru je grad najavio planove za zabranu pušenja kanabisa u četvrti crvenih svjetiljki.