Sukobi u toku
14

U Američkom zračnom napadu u Somaliji ubijeno 13 boraca Al-Šababa

FENA
Američka vojska je u nedjelju saopćila da vjeruje da je ubila 13 boraca Al-Šababa u južnoj Somaliji u, kako je nazvala, "kolektivnom zračnom napadu u samoodbrani" na zahtjev somalijske vlade, prenosi Reuters.

Somalijska vlada i savezničke snage započele su kampanju prije godinu dana kako bi potisnule Al-Šabab, grupu povezanu s Al-Kaidom, iz centralnih dijelova zemlje, iako grupa nastavlja s velikim napadima.

Američka Afrička komanda (AFRICOM) saopćila je da je u subotu izvela zračni napad na Al-Šabab u blizini Seiere, oko 45 kilometara sjeverozapadno od Kismaya, na zahtjev vlade.

"Kolektivni zračni napad u samoodbrani izveden je u ranim jutarnjim satima 26. augusta, u znak podrške snagama Somalijske nacionalne armije koje su bile angažirane od strane Al-Šababa", navodi AFRICOM u saopćenju.

Kako se navodi, radeći sa Somalijskom nacionalnom vojskom, početna procjena američke Afričke komande je da je u zračnom napadu ubijeno 13 boraca Al-Šababa i da nijedan civil nije povrijeđen ili ubijen.

Somalijska vojska i saveznički borci zauzeli su u petak grad El Buur, glavno uporište Al-Šabab milicije u centralnom regionu zemlje, što je značajan napredak u kampanji.

Međutim, mnogi vojni analitičari i oni koji su uključeni u kampanju rekli su da su obećanja vlade da će eliminisati grupu nerealna.