Svijet
0

U američkom raketnom napadu u Pakistanu ubijeno šest ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje šest ljudi, među kojima tri strana islamska militanta, ubijeno je u američkom raketnom napadu u ponedjeljak u pakistanskoj regiji poznatoj kao utočištu za al-Qaidu, saopćili su obavještajni zvaničnici i mještani.

Napad se desio u blizini sela Azam Warsak, oko 20 km sjeverno od Wane, najvećeg grada plemenske regije Južni Waziristan na granici s Afganistanom, javio je Reuters.

"Najmanje tri projektila pogodila su kuću oko četiri sata ujutro (18 sati u nedjelju po srednjoevropskom vremenu), a ubijeno je šest ljudi i ranjenjo troje", izjavio je obavještajni zvaničnik u regiji.

Drugi obavještajni zvaničnik, koji je odbio da se predstavi, izjavio je da su mjeđu ubijenima tri stranca i tri pripadnika lokalnih plemena.

Mještani su javili da su čuli zvuk bespilotnog aviona, što bi moglo sugerirati da je projektil ispalio američki Predator bez posade.

"Čuli smo zvuk mašina bespilotnog aviona neposredno prije eksplozija", izjavio je Zia-ur-Rehman, pripadnik lokalnog plemena.

"Ti avioni su letjeli od nedjelje kasno navečer", kazao je.

Pakistanski vojni portparol izjavio je da ima malo informacija.

"Desio se incident, ali kakve vrste je napad bio, da li je raketni napad ili eksplozija bombe, to ne znam", riječi su vojnog portparola, general majora Athar Abbas.

"Koalicijske snage ne pružaju nam nikakve informacije prije bilo kakvih napada", kazao je.

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani nalazi se u Washingtonu u ponedjeljak i tokom dana bi se trebao sastati s predsjednikom Georgeom W. Bushom kako bi raspravljali o ratu protiv terorizma.

U raketnim napadima bespilotnih aviona u ovoj godini ubijeno je na desetine militanata u sjeverozapadnom Pakistanu.