Maratonski pregovori
63

U Americi postignut dogovor o poticaju privrede s dva biliona dolara usred pandemije

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bijela kuća i američki Senat rano jutros postigli su veliki dogovor oko paketa vrijednog dva biliona dolara kako bi osigurali napredak privredi koja se bori usred pandemije koronavirusa.

On je obuhvaćao dane maratonskih pregovora koji su doveli do jednog od najskupljih i najjačih dostizanja mjera u historiji Kongresa.

"Dame i gospodo, završili smo", rekao je direktor zakonodavnih poslova Bijele kuće Eric Ueland neposredno prije 13 sati po lokalnom vremeno nakon što je ured šefa senatske većine napustio Mitch McConnell nakon pregovora koji su od prošlog petka trajali svakodnevno, piše CNN.

McConnell se pripremao objaviti da je postignut dogovor o prijedlogu,a detalji tek trebaju biti objavljeni. Međutim, u posljednja 24 sata elementi prijedloga postavili su sve veći fokus, sa 250 milijardi dolara izdvojeno za direktna plaćanja pojedincima i porodicama, 350 milijardi dolara zajmova za male kompanije, 250 milijardi dolara naknada za osiguranje od nezaposlenosti i 500 milijardi dolara zajmova za probleme kompanije.

Paket, ako prođe Kongres, bio bi najznačajnija zakonodavna radnja poduzeta za rješavanje brzo intenzivirajuće krize koronavirusa, koja preplavljuje bolnice i zaustavlja veći dio ekonomije.

Plan će donijeti veliku infuziju finansijske pomoći privredi koja se teško bori s gubitkom radnih mjesta, s odredbama za pomoć američkim radnicima i porodicama, kao i malim preduzećima i glavnim industrijama, uključujući aviokompanije.

Larry Kudlow, glavni ekonomski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, taj je paket nazvao "najvećim glavnim programom pomoći na ulici u historiji Sjedinjenih Država" na brifingu u Bijeloj kući u utorak.

"Ovo je zakonodavstvo hitno potrebno za jačanje ekonomije, pružanje novčanih injekcija i likvidnosti i stabiliziranje financijskih tržišta kako bi nas provelo kroz teško i izazovno razdoblje u privredi s kojim smo trenutno suočeni", rekao je Kudlow.

Nakon dva uzastopna prekida za neuspjeh - s obzirom na to da su Demokrate u Senatu u nedjelju i ponedjeljak blokirali proceduralne glasove zbog protivljenja prijedlogu zakona koji su prvobitno izradili senatski republikanci - činilo se da će se dogovor u utorak ujutro postići. Vrhunski pregovarači signalizirali su da su mnoga pitanja riješena.

Demokratski lider Senata Chuck Schumer optimistično je u jednom trenutku objavio da je Senat povukao dva poteza. No, do utorka navečer nije objavljen niti jedan zakonodavni tekst dok su pregovarači nastavili s radom.

Upitan u utorak navečer zašto se činilo da pregovarači ovako teško upostići sporazum, ministar finansija Steven Mnuchin, koji je u razgovorima bio vodeća osoba za administraciju, odgovorio je:

"Ko kaže da prolazimo kroz teško vrijeme? To je samo kompliciran posao. Prolazimo kroz puno toga".

Demokrati su tvrdili da žele u sporazumu vidjeti više zaštitnih mjera za američke radnike i nadgledati način na koji će se dodijeliti sredstva. I Schumer i predsjednica kuće Nancy Pelosi rekli su u utorak da su usvojili ustupke u novom sporazumu s tim ciljem.

Pelosi je u utorak rekla da su "mnoge odredbe znatno poboljšane zbog pregovora". Vođa senatske većine Mitch McConnell pohvalio je nastali sporazum kao pobjedu i za republikance, rekavši: "Blizu smo prijedlogu zakona koji uzima naš smjeli republikanski okvir, integrira daljnje ideje obje stranke i donosi ogroman napredak".

Nakon što je sporazum sklopljen, sljedeće će pitanje biti koliko brzo ga mogu odobriti obje komore - izazov koji još više zabrinjava zbog činjenice da Kongres sada djeluje u scenariju u kojem je nekoliko njegovih članova pozitivno na koronavirus, dok ih je mnogo više u izolaciji nakon kontakta s zaraženim pojedincima. Pelosi je u utorak nagovijestila da se nada da će paketu biti usvojen jednoglasnim pristankom.

Pelosi je pozvala da se prijedlog zakona odobri jednoglasno, ali GOP-ov izvor rekao je da je "vrlo realna mogućnost" da se neki član protivi. Pelosi je također otvorena za dopuštanje prijedloga zakona glasanjem, što bi omogućilo predsjedavajućem da odlučuje u korist stranke koja ima najviše glasova.

Međutim, članovi bi mogli zatražiti snimljeno, pozivno glasovanje, što bi zahtijevalo povratak cijelog doma kako bi usvojili prijedlog zakona, što bi zakonodavci ipak željeli izbjeći usred epidemije koronavirusa.