Osuđen za ubistva
13

U Americi pogubljen zatvorenik čije pomilovanje je tražio i papa

N. C.
Ernest Johnson
Ernest Johnson
U američkoj saveznoj državi Missouri u utorak je pogubljen zatvorenik osuđen na smrt Ernest Johnson, nakon što je Vrhovni sud SAD-a ranije odbacio zahtjev u kojem se nastojalo odgoditi pogubljenje, tvrdeći da je mentalno zaostao.

Johnsonov advokat uputio je zahtjev sudu za pomilovanje, u kojem tvrde da je 61-godišnjak mentalno zaostao, piše CNN.

Također, prošle sedmice u pismu poslanom u ime pape Franje papski nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama tražio je od guvernera Missourija Michaela Parsona da poštedi život Ernestu Johnsonu, koji bi trebao biti pogubljen.

Johnson, koji je osuđen za pljačku benzinske pumpe i ubistvo tri službenika prije skoro 27 godina proglašen je mrtvim nakon primjene smrtonosne injekcije.

Međutim, demanti Vrhovnog suda podržavaju mišljenje Vrhovnog suda Missourija u maju, kojim se odbija zaustaviti njegovo pogubljenje. Ured guvernera Missourija u saopćenju za javnost u ponedjeljak je rekao da su porota i sud šest puta pregledali i odbacili tvrdnje Johnsona da nije za pogubljenje, uključujući jednoglasnu odluku Vrhovnog suda Missourija.

"Država je spremna ispuniti pravdu i izvršiti zakonsku kaznu koju je Johnson dobio u skladu s nalogom Vrhovnog suda Missourija", rekao je republikanski guverner Mike Parson.

Vrhovni sud SAD-a ranije je donio presudu Johnsonu, kada je tražio da se njegovo pogubljenje izvrši strijeljanjem zbog straha da će smrtonosne injekcije vjerovatno izazvati mučne napade zbog tumora na mozgu. Johnson je zbog tumora patio od epilepsije, a njegovi advokati tvrdili su da bi se njegovo stanje pogoršalo ako bi ga pogubili injekcijom.

Prema Gallupovoj anketi objavljenoj 2019. godine, većina Amerikanaca - 60 posto ispitanika - izjavila je da podržava doživotni zatvor bez uvjetnog otpusta kao kaznu za ubistvo nad smrtnom kaznom. To je bio prvi put u najmanje 30 godina da je većina Amerikanaca rekla da se zalaže za doživotnu kaznu, rekao je Gallup.