Svijet
0

U Americi opala cijena kuća

FENA
Prosječna cijena novoizgrađene kuće u Sjedinjenim Državama u proteklih je godinu dana pala za 23 hiljade dolara i iznosila je 217 hiljada. To je oko 10 posto manje od 240 hiljada dolara koliko je za prosječnu novu kuću trebalo platiti prije godinu dana, javlja Glas Amerike.

Ekonomisti kažu da je riječ o najvećem padu vrijednosti novih kuća u posljednjih trideset pet godina.

Unatoč manjoj srednjoj cijeni, najnoviji podaci ukazuju na to da na tržištu ima milion novih stambenih jedinica više negoli ih je bilo prošle godine u ovo vrijeme.

Međutim, nisu samo građevinari oni koji osjećaju posljedice toga. Potrošnja građevinskih materijala, što je otprilike 10 posto američkog gospodarstva, pala je za deset posto. A s manje prodanih kuća hiljade radnih mjesta na polju trgovine nekretnina, zanatskih usluga i stambenih zajmova nalaze se u opasnosti.

Ekonomisti predviđaju da bi sadašnja stanogradnja mogla stagnirati još šest do devet mjeseci.

S druge strane ono što je pozitivno jest da izgradnja poslovnih prostora doživljava pravi bum. Američko Ministarstvo trgovine je saopćilo da su ulaganja u nove pogone, uredske zgrade i druge komercijalne objekte povećana za 14 posto tokom protekle godine dana.