Svijet
1

U Albaniji zaplijenjeno 880 kilograma droge

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Albanska policija je saopćila u četvrtak da je u tri posljednja dana zaplijenila više od 880 kilograma kanabisa i oko 500 grama kokaina namijenjenog Italiji i Grčkoj.

Policija je u srijedu navečer uhapsila 60-godišnju ženu koja se spremala da trajektom putuje u Italiju s 500 grama kokaina sakrivenog u vaginu.

U toku operacije u utorak u Sarandi i Gjirokastri na jugu Albanije policija je zaplijenila više od 600 kilograma kanabisa i uhapsila najmanje dva krijumčara.

Više od 187 kilograma droge zaplijenjeno je istog dana, sakrivenog u jednom kamionu koji je trebao da se ukrca na trajekt za Italiju, naveo je isti izvor.

U Tropoji (na sjeveru), policija je uništila u srijedu desetke stabljika kanabisa i zaplijenila više od 94 kilograma kanabisa nakon racija u kućama nekoliko osumnjičenih.

Albanija je balkanska zemlja koja se smatra središtem za trgovinu droge. Ona je postala, prema izvještajima raznih međunarodnih policija, glavni snabdjevač Evrope marihuanom.

Albanska policija je od početka 2012. godine zaplijenila više od pet tona kanabisa namijenjenog evropskom tržištu, posebno grčkom i italijanskom.

Dok je lokalna policija saopćila da svake godine uništi između 70.000 i 100.000 stabljika, međunarodni stručnjaci ocjenjuju da ostaju udaljene oblasti koje izbjegnu kontrolu vlasti.