Svijet
0

U Afganistanu za pet mjeseci ubijeno 500 policajaca

FENA
Oko 500 policajaca je ubijeno za pet mjeseci u akcijama vezanim za pobunu talibana i borbu protiv kulture maka, saopćila je u ponedjeljak afganistanska vlada. "Oni nisu ubijeni samo u sigurnosnim operacijama, nego i u borbama protiv pobunjenika i trgovaca drogom i učestvujući u iskorjenjivanju maka", izjavio je Zemarai Bashary, ministar unutarnjih poslova.

Afganistanska policija koju su obučavali strani instruktori broji 70.000 ljudi i mora da se suočava s naoružanim talibanima.

Većina policajaca je ubijena na jugu i istoku zemlje gdje je najžešća pobuna talibana, a kultura maka najintenzivnija.

"Talibani smatraju da su policajci predstavnici vlade ranjivi i loše opremljeni", navodi se u izvještaju koji je prošle sedmice objavila nevladina organizacija International Crisis Group koja procjenjuje da je 630 policajaca ubijeno na dužnosti" za godinu dana, do marta 2007.

U godišnjem izvještaju o kulturi maka koji je objavljen krajem augusta, Ujedinjene nacije navode da je 15 policajaca ubijeno ove godine u operacijama koje su za cilj imale iskorjenjivanje kulture maka, čija je proizvodnja povećana ove godine za 34 posto.