Svijet
0

U Afganistanu ubijeno nekoliko talibana

FENA
Nekoliko talibana je ubijeno a nekoliko drugih uhapšeno u zajedničkoj operaciji afganistanske vojske, Sjevernoatlantskih snaga i međunarodne koalicije na Musa Qalu, na jugu Afganistana, jako talibansko utvrđenje koje treba uskoro da padne, objavili su u ponedjeljak zvanični izvori.

Afganistanska vojska je objavila u ponedjeljak da se nalaze samo kilometar od centra glavnog utvrđenja Musa Qale, u provinciji Helmand.

Borbe se odvijaju iz zraka i na kopnu, s trupama koje su ušle sa zapada, juga i sjevera, objavile su u nedjelju Međunarodne snage za pružanje pomoći (Isaf) pri NATO-u.

"Opkolili smo Musa Qalu i upravo nastojimo da probijemo prilaz", rekao je glasnogovornik britanskih trupa Isafa Richard Eaton.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova je saopćilo da je "otpor talibana razbijen i da neprijatelj bježi. Afganistanska vojska je na kilometar od Musa Qale", navodi se u saopćenju objavljenom u ponedjeljak ujutro.

Koalicija je također objavila da je nekoliko talibana ubijeno u nedjelju u zračnim napadima na Musa Qalu, koju već mjesecima drže talibani.

Prema šefu policije susjednog regiona Sangin, također u provinciji Helmand, talibani su u nedjelju navečer napali nekoliko punktova. "Mi nismo imali žrtava ali smo ubili 15 talibana dok je 13 drugih povrijeđeno", rekao je zvaničnik policije.

Musa Qala se nalazi na 130 km od glavnoga južnoga grada Kandahara, koji je postao jedna od glavnih talibanskih baza u Afganistanu.