NATO potvrdio
0

U Afganistanu ubijen zapovjednik talibanske mreže Hakani

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodne snage NATO-a u Afganistanu (ISAF) potvrdile su u srijedu da su u zračnom bombardiranju blizu pakistanske granice ubile jednog važnog zapovjednika talibanske mreže Hakani (Haqqani).

Prema saopćenju ISAF-a, ubijeni Dilawar je bio jedan od poručnika Haji Mali Khana koji je zarobljen prošle semdice i kojeg smatraju prvim čovjekom mreže Hakani u Afganistanu.

Dilawar, "jedan od glavnih pomoćnika Haji Mali Khana", ubijen je u utorak u pokrajini Khost, uporištu Hakanija, "tačno sedam dana poslije zarobljavanja" njegovog zapovjednika, ističe se u saopćenju ISAF-a i pozdravlja "novi veliki gubitak za pobunjenike".

U saopćenju se navodi da je Dilawar organzirao napade na afganistanske snage i prevozio oružje duž afganistansko-pakistanske granice.

Amerikanci smatraju da je mreža Hakani, koju je osnovao Džaludin Hakani (Jalaluddin Haqqani), bivši mudžahedin i heroj antisovjetskog otpora 80-ih godina, koji se zatim pridružio talibanima, najaktivnija grupa afganistanskih pobunjenika i izvršitelj nekoliko spektakularnih napada, među kojim je napad na američku ambasadu u Kabulu polovinom septembra.