Izvještaj UN-a
51

U Afganistanu porasla upotreba metafetamina dok talibani suzbijaju korištenje heroina

F. H.
Trgovina metamfetaminom u i oko Afganistana posljednjih je godina porasla, iako su talibani obuzdali trgovinu heroinom otkako su preuzeli vlast, stoji u izvještaju Ujedinjenih naroda.

"Rast trgovine metamfetaminom u Afganistanu i regiji ukazuje na značajan pomak na tržištu ilegalnih droga i zahtijeva našu hitnu pozornost", rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC).

Talibani, koji su ponovno došli na vlast u augustu 2021., objavili su zabranu proizvodnje narkotika u Afganistanu, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma. Talibanski dužnosnici kažu da njihove sigurnosne snage suzbijaju afganistanske uzgajivače maka i uništavaju usjeve.

Dok se trgovina heroinom usporila, UNODC je rekao u saopćenju, trgovina metamfetaminom se "intenzivirala od zabrane".

Zapljene metamfetamina u i oko Afganistana skočile su 12 puta u pet godina do 2021. Između 2019. i 2022. obližnje zemlje poput Irana i Pakistana također su izvijestile o povećanim zapljenama. Daleke zemlje poput Francuske i Australije izvijestile su o zapljeni metamfetamina koji je vjerojatno potjecao iz Afganistana.

UNODC je asopćio da je većina meta iz Afganistana napravljena od sastojaka prekurzora poput onih koji se nalaze u nekim lijekovima protiv prehlade i gripe.

Afganistan je dom biljke ephedra, koja se može koristiti za proizvodnju metamfetamina, ali UNODC je rekao da količine potrebne za proizvodnju droge i rizik od nepouzdanih usjeva znače da proizvodnja u Afganistanu ne ovisi samo o biljci.

"Lijekovi za prehladu i industrijske hemikalije učinkovitiji su i isplativiji za proizvodnju metamfetamina i stoga predstavljaju daleko veću prijetnju", rekao je UNODC.