Svijet
0

U Afganistanu naoružane osobe otele Amerikanku

FENA
Naoružani muškarci oteli su u subotu Amerikanku (49) koja radi za jednu humanitarnu organizaciju u južnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar.

Guverner Kandahara Asadullah Halid rekao je novinarima da je žena, čiji identitet nije saopćen, oteta je iz svog automobila dok se vozila na posao, javio je Reuters.

Guverner Halid je precizirao da se incident dogodio u subotu ujutro i da je otet i vožač ove Amerikanke koja živi već godinama u Kandaharu, jednom od glavnih uporišta talibana, gdje radi za humanitarnu organizaciju povezanu sa poljoprivrednim sektorom.

Na pitanje ko bi mogli biti otmičari, guverner je samo odgovorio "naoružani muškarci" kao i da je potraga u toku.

Za sada niko još nije preuzeo odgovornost za otmicu.

Ranijih godina kriminalne bande i talibani su otimali niz stranaca i Afganistance. Samo je nekoliko stranaca ubijeno, a ostali su oslobođeni nakon plaćanja otkupnine ili poslije dogovora s talibanima.

Talibani, muslimanski "vjerski učenici", veoma su aktivni u južnim i istočnim dijelovima Afganistana i rekli su da će ubijati državljane onih zemalja čiji vojnici služe u okviru NATO-a ili pod američkim zapovjedništvom.

Sjedinjene Države su predvodile međunarodnu koaliciju koja je krajem 2001. oborila s vlasti režim talibana u Afganistanu.