Svijet
0

U Afganistanu 60 posto djevojčica ne ide u osnovnu školu

NINA
Više od milion djevojčica u Afganistanu, odnosno 60 posto ženske populacije školskog uzrasta, ne ide u osnovnu školu, objavio je danas Međunarodni fond UN-a za pomoć djeci (UNICEF).

Prema podacima kojima raspolaže to tijelo UN-a milion djevojčica starosti između sedam i 13 godina nisu obuhvaćene obveznim osnovnim obrazovanjem, javila je agencija AFP.

To iznosi oko 60 posto ženske populacije tog uzrasta, a u pet od ukupno 34 afganistanskih provincija taj postotak dostiže čak 90 posto, izjavio je Edward Carwardine, glasnogovornik Fonda UN-a u Kabulu.

Da bi se situacija popravila, UNICEF će, u suradnji s afganistanskim ministarstvom obrazovanja, u subotu pokrenuti nacionalnu kampanju za promociju obrazovanja žena.

Jedan od ciljeva kampanje je stvaranje takve atmosfere da obrazovanje djevojčica bude na ponos njihovim porodicama, a ne razlog za ismijavanje, kao što je to sada često slučaj.

Prema podacima UNICEF-a, skoro 4,2 miliona afganistanske djece vratilo se u školske klupe od svrgavanja talibanskog režima u novembru 2001.

Izvjestan napredak zabilježen je i u obrazovanju ženske populacije, jer je do 2002. u škole išlo tri posto djevojčica, a danas 30 posto, iako je postotak nešto viši kada su u pitanju osnovne škole.