Samoubilački napad
0

U Afganistanu 12 mrtvih, jedan demonstrant ranjen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U samoubilačkom napadu u provinciji Helmand ubijeno je danas 12 ljudi, a 30 je ranjeno, dok je policija ranila jednog od demonstranata koji su protestirali u provinciji Fara zbog civilnih žrtava američkih vojnih operacija.

Napadač samoubica na motoru uletio je u kolonu koalicionih snaga u gradu Gerešk, na glavnom autoputu koji prolazi kroz provinciju Helmand, na jugozapadu zemlje, izjavio je Reutersu portparol provincijske vlade.

Provincijske vlasti nisu mogle da preciziraju da li je bilo žrtava među koalicionim vojnicima.

Portparol NATO snaga u toj provinciji, pod britanskom komandom, potpukovnik Nick Richardson je rekao da je obaviješten o napadu, ali da ne raspolaže nikakvim drugim podacima o tome.

Istovremeno, policija je pucajući u zrak da smiri oko 200 demonstranata u Fara sitiju, glavnom gradu provincije Fara na zapadu Afganistana, koji su bacali kamenje u dvorište policijske stanice, ranila jednog od njih.

Protest je organiziran zbog velikog broja civilnih žrtava u napadima koje američke snage izvode protiv pobunjenih talibana.

Posljednji takav napad izveden je u noći između ponedjeljka i utorka i tokom utorka u selima oblasti Bala Boluk u toj provinciji.

Demonstranti su uzvikivali antiameričke parole i tražili povlačenje koalicionih snaga iz Afganistana.

Prema podacima Crvenog križa, u napadu je ubijeno više desetina civila, a provincijski zvaničnici tvrde da je bilo čak 100 mrtvih.

Na lice mjesta stigla je američko-afganistanska delegacija koja će da provede istragu i da utvrdi činjenice.

Afganistanski predsjednik Hamid Kharzai izjavio je da se civilne žrtve "ne mogu opravdati i da nisu prihvatljive".

Veliki broj civilnih žrtava u američkim napadima izaziva nezadovoljstvo u Afganistanu, tako da se sve češće organiziraju protesti protiv američkog prisustva u toj zemlji.