{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 29 država osveta građanima zbog saradnje s UN-om

F
21.9.2017. u 08:55
0
21
U 29 država osveta građanima zbog saradnje s UN-om
0
U 29 država osveta građanima zbog saradnje s UN-om
Foto: EPA
Rekordan broj od 29 država, uključujući Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, protekle godine se osvećivao građanima koji su sarađivali sa Ujedinjenim narodima, objavio je UN-ov ured za ljudska prava u srijedu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ti su ljudi bili žrtve otmica, pritvarani su, nestajali su, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour.

U izvještaju se navodi da su devet zemalja od ukupno 29 - Burundi, Egipat, Ruanda, Kuba, Venezuela, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati - članice UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Gilmour je rekao da je "krajnje odvratno" da se njegov ured i dalje mora vraćati primjerima država koje zlostavljaju ljude koji pomažu UN-u.

Ovo je osmi godišnji izvještaj u kojem se govori o osvetama zbog suradnje s UN-om.

"Groteskno je i potpuno suprotno povelji i duhu UN-a, a pogotovo ovog Vijeća, da ljude kažnjavaju, prijete im i osvećuju se zbog suradnje s UN-om na pitanjima ljudskih prava", rekao je Gilomour, prenosi Hina.

Nijedna od prozvanih država nije odgovorila na te primjedbe.

Drugih 20 zemalja su Alžir, Bahrein, Eritreja, Honduras, Iran, Izrael, Mauritanija, Meksiko, Maroko, Mjanmar, Oman, Pakistan, Južni Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Turkmenistan i Uzbekistan.

U prijašnjim je izvještajima u prosjeku bilo navedeno 15 zemalja, nikad više od 20. Kina i Saudijska Arabija navedene su u šest od ukupno osam izvještaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: