Zabrinjavajući podaci
1

U 2019. se očekuje veliko povećanje koncentracije ugljendioksida u atmosferi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživači Met Officea očekuju da će 2019. godinu obilježiti jedan od najvećih porasta koncentracije ugljendioksida u atmosferi u posljednjem periodu, javlja BBC.

Svake godine prirodni recipijenti ugljendioksida na Zemlji, kao što su to u prvom redu šume, upijaju velike količine ugljendioksida proizvedenog ljudskim aktivnostima. Međutim, u godinama kada je tropsko pacifičko područje toplije, kao što je to slučaj ove godine, drveće i biljke se slabije razvijaju i apsorbiraju manje količine ovog gasa. Kao rezultat toga, naučnici predviđaju da će 2019. godine biti zabilježen mnogo veći porast ugljendioksida nego što je to bilo slučaj 2018. godine.

Od 1958. godine istraživačka opservatorija Mauna Loi na Havajima kontinuirano prati i prikuplja podatke o hemijskom sastavu atmosfere. Nekoliko godina nakon što su počeli mjerenja opservatorija je zabilježila za 30 posto veću koncentraciju ugljendioksida u atmosferi koja je prouzrokovana emisijama fosilnih goriva i krčenjem šuma.

Naučnici tvrde da bi povećanje bilo još veće da nema šuma, zemljišta i mora koja upijaju blizu pola gasova koje emitiraju ljudske aktivnosti. Njihova sposobnost, međutim, varira s godišnjim dobima.

Ljeti nivoi ugljendioksida u atmosferi padaju zbog toga što drveće i biljke upijaju više ovog hemijskog spoja. No, tokom zime, kada lišće opada i truhne, biljke upijaju manje ovog spoja, a njegova prisutnost u atmosferi raste. Naime, kada su temperature više drveće i biljke slabije rastu i apsorbiraju manje ugljendioksida.

Prema Met Officeu, sposobnost apsorpcije ugljendioksida prirodnih recipijenata će se smanjiti znatno u ovoj godini, a oni predviđaju da će prosječne koncentracije ugljendioksida u 2019. godini iznositi 411 ppm. Koncentracija ugljendioksida je premašila 400 ppm prvi put u 2013. godini.