Ispitivanje u Australiji
34

Twitter o odluci da vrati profil koji je dijelio materijal o zlostavljanju djece

F. H.
Nick Pickels tokom ispitivanja (Foto: Parliment of Australia)
Nick Pickels tokom ispitivanja (Foto: Parliment of Australia)
Kompanija X, ranije poznata kao Twitter, suočila se s kritikama političara u oštrom saslušanju zbog toga što je prošlog mjeseca ponovo aktivirala nalog koji je dijelio materijal o zlostavljanju djece, uprkos tvrdnji da imaju "pristup nulte tolerancije".

Krajem jula desničarski račun influensera s više od pola miliona pratitelja podijelio je materijale o zlostavljanju djece na Twitteru, navodeći da se time želi skrenuti pozornost na iskorištavanje djece. Prikupio je više od tri miliona pregleda i 8.000 dijeljenja prije nego što je uklonjen, a račun suspendovan.

Musk je tvrdio da je samo osoblje Twitterovog tima za istragu iskorištavanja djece vidjelo tvit, rekao je da je tvit izbrisan i zatim vratio račun nakon pritiska drugih desničarskih profila na platformi.

Govoreći pred australskim parlamentarnim odborom o mogućnostima provedbe zakona u vezi s iskorištavanjem djece, voditeljica globalnih poslova Twittera za Aziju i Pacifik Kathleen Reen rekla je da će "svaki sadržaj koji predstavlja ili promoviše taj sadržaj i zlostavljanje zabranjen i bit će odmah uklonjen, a njihovi računi trajno suspendovani."

Nakon što se suočio s pitanjima senatora Zelenih Davida Shoebridgea o tome kako je takva politika u skladu s nedavnim postupcima Twittera, Twitterov voditelj globalnih poslova Nick Pickles rekao je da je trajna suspenzija "jedna opcija", ali je dijeljenje sadržaja na bazi bijesa nešto o čemu kompanija razmišlja.

"Jedan od izazova koje vidimo je, na primjer, da ljudi dijele ovaj sadržaj iz bijesa jer žele podići svijest o problemu. Vide nešto u medijima. Dakle, ako postoje okolnosti u kojima neko dijeli sadržaj, ali tokom pregleda odlučujemo da je prikladno uklanjanje sadržaja, ali ne i korisnika", kazao je Pickles.

Pickles je rekao da se političari ne bi trebali usredotočiti na pojedinačne račune, ukazujući na tvrdnje Twittera da je u aprilu 2023. suspendovao 2,5 miliona računa zbog dijeljenja ili uključivanja u materijale o zlostavljanju djece. Tvrdio je da je Twitter pojačao mjere protiv takvih računa od Muskova preuzimanja u oktobru prošle godine.

Ovaj je odgovor potaknuo političare iz cijelog političkog spektra na saslušanju da optuže Picklesa i Reena jer Twitter nije suspendovao račune koji dijele materijale o zlostavljanju djece u znak bijesa.

"Kako možete doći ovamo i reći nam da imate pristup nulte tolerancije kada se tako ponašao vaš šef prije samo nekoliko sedmica?", upita je Shoebridge.

"Stojimo uz našu predanost i izjavu o našem pristupu nulte tolerancije. I rado ćemo se vratiti s pojedinostima o ovom slučaju ako to bude od pomoći", odgovorio je Reen.

"Nema izgovora, bilo da objavljujete nešto iz bijesa, što meni jednostavno nije logično, da vaš račun ne bi trebao biti trajno suspendovan. Vidite zašto nemamo puno vjere i povjerenja u ono što nam danas govorite", rekla je senatorica predsjedavajuće laburističke stranke Helen Polley.

Pickles je zahvalio komisiji na povratnim informacijama, obećavši da će ih pokrenuti s Twitter vodstvom.

"Razmišljamo o balansu svaki dan u cijeloj kompaniji, teško je postupiti ispravno", zaključio je Pickles.