|

Twitter nije reagovao na prijave govora mržnje, pa je nezadovoljni korisnik uzvratio istom mjerom

Twitter nije reagovao na prijave govora mržnje, pa je nezadovoljni korisnik uzvratio istom mjerom
0
Klix.ba
9.8.2017. u 23:12
39
komentara
0

dijeljenja
Twitter je često na meti kritika jer ne poduzima učinkovite radnje kako bi na svojim platformama zaustavio govor mržnje. Shahak Sharipa je zbog toga pred zgradom Twittera u Hamburgu ispisao niz poruka koje uključuju govor mržnje s ciljem da skrene pažnju na inertnost glede rješavanja tog problema.
Njemačka je također zbog toga nedavno donijela zakon prema kojem će enormnim iznosima kažnjavati drušvene mreže koje ne reagiraju na prijavljene slučajeve govora mržnje, ali njemačko-izraleski umjetnik Shapira preduhitrio sa svojim mjerama. Zakon će stupiti na snagu u oktobru.

Shapira kaže da je Twitteru prijavio više od 300 tvitova koji sadrže, kako sam kaže u svom videu, u potpunosti ozbiljne i prijeteće poruke nasilnog, homofobnog i ksenofobnog sadržaja, te one koje negiraju holokaust.

U posljednjih šest mjeseci dobio je svega 9 odgovora, a u svakom je stajalo da sporne poruke ne krše pravila društvenih mreža.

"Ako me Twitter prisiljava da čitam takve poruke, onda bi ih i oni svakako trebali vidjeti", rekao je Shapira u svom videu.

Facebooku je prijavio oko 150 poruka govora mržnje, a oni su kod njihovog uklanjanja bili znantno uspješniji od Twittera. U roku tri dana sklonili su oko 80 posto prijavljenih poruka.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...