Trajno uklonjen
17

Twitter neće dopustiti povratak Donalda Trumpa čak i da opet bude kandidat za Bijelu kuću

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Twitter je trajno suspendovao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog poziva na nasilje, neće mu dopustiti povratak čak ni ako bude ponovo kandidat za Bijelu kuću, objavio je u srijedu finansijski direktor te kompanije Ned Segal.

"Način na koji naša kompanija funkcioniše jeste da kada jednom trajno uklonimo nečiji profil sa Twittera onda to tako i ostaje bez obzira na to koju funkciju neko obnaša. Zapamtite, naša politika je takva da se osigura da ljudi ne potiču na nasilje putem Twittera, a ako to neko učini onda ih moramo ukloniti sa društvene mreže nakon čega ne postoji povratak", kazao je Segal.

Posebno je naglasio da se ne prave razlike među zvaničnicima bili oni na funkciji ili ne jer je upravo Trumpov račun uklonjen sa Twittera kada je bio predsjednik SAD-a.

U svojoj zadnjoj objavi prije suspenzije profila Trump je iskazao razumijevanje i ljubav za napadače na Capitol 6. januara, kada je poginulo pet ljudi.

"Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana, ali sad morate ići kući. Mi vas volimo", napisao je tada Trump.

Prije toga je svoje pristalice u govoru nahuškao da krenu prema Capitolu. Twitter ga je uklonio sa svoje platforme zbog poticanja na nasilje.

Uklanjanje Donalda Trumpa, koji je imao gotovo 90 miliona pratilaca i bio je iznimno aktivan na Twitteru, nije prošlo bez kritika, ni njegovih pristalica kao ni branilaca sloboda na internetu, koji su u tome vidjeli znak prevelike moći društvenih mreža, piše Tech Crunch.