Zasad samo urbana legenda
4.2k

Twitter bruji o "Duhu iz Kijeva", ukrajinskom pilotu koji je oborio šest ruskih aviona

D. B.
Dok traje napad Rusije na Ukrajinu, na Twitteru se pojavila "urbana legenda", priča o ukrajinskom pilotu borbenog aviona koji je dosad navodno oborio šest ruskih aviona.

Pilot je već dobio nadimak "Duh iz Kijeva", ali zasad nema zvanične potvrde o njegovom postojanju. U međuvremenu su objavljene fotografije aviona koji leti iznad ukrajinskih gradova i uništava neprijateljske avione. Ukrajinski heroj je zasad samo "urbana legenda" jer je malo pilota borbenih aviona koji su dostigli pomenuti broj uništenih neprijetelja u cijeloj karijeri. Ipak, o "Duhu iz Kijeva" koji leti borbenim avionom MiG-29 se uveliko priča, a on je navodno u četvrtak oborio šest ruskih aviona te tako postao prvi "Leteći as" u 21. stoljeću.

"Letećim asom" se naziva pilot koji obori pet ili više neprijateljskih aviona tokom borbe, što je izuzetno težak zadatak.

Navodno, "Duh iz Kijeva" je dosad oborio dva Su-35 borbena aviona, jedan Su-27, jedan MiG-29 i dva Su-25 aviona.

U 4:20 sati u centralnom dijelu Kijeva uočeni su padajući ostaci aviona, a ukrajinsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je uništena ruska letjelica. Ukoliko se radi o istom ukrajinskom pilotu, to bi mu bio sedmi "skalp".