SAD
0

Tvorac Obamina predizbornog plakata uhapšen zbog grafita

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Umjetnik čija je slika postala simbol predizborne kampanje Baracka Obame u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšen je u petak navečer u Bostonu zbog uništavanja dobara ispisivanjem grafita, pišu američki mediji.

Shepard Fairey je tvorac crveno-bijelo-modre slike koja prikazuje Baracka Obamu pogleda uprtog u nebo - u budućnost - na čijem je dnu riječ "HOPE" (nada), a bila je štampana na desecima hiljada predizbornih plakata, majica i drugih proizvoda te postala neslužbeni logo kampanje budućeg pobjednika na predsjedničkim izborima 2008, podsjećaju mediji.

Fairey (38) je uhapšen i smješten u pritvor dok je išao u Institut savremene umjetnosti u Bostonu, gdje se održava izložba posvećena njegovu djelu.

Kako piše Boston Herald, prošli mjesec za njim su izdana dva naloga za hapšenje zbog ispisivanja grafita na zgradama. U ponedjeljak se treba pojaviti na sudu, saopćile su vlasti a prenio list.

Umjetnik usto vodi sudski spor s američkom novinskom agencijom Associated Press koja tvrdi da Fairey iskoristio jednu njihovu fotografiju Obame da bi napravio poznatu sliku pa traži novčanu naknadu.