Rusija
0

Tvorac kalašnjikova napunio 90 godina

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mihail Kalašnjikov, tvorac čuvene puške AK-47, napunio je danas 90 godina, javlja RIA "Novosti".

Kalašnjikov, nekadašnji vojnik Crvene armije, inspiraciju za svoj izum našao je nakon ranjavanja 1941. godine. Iako su mu prvi pokušaji bili bezuspješni on je dobio posao u odjeljenju za razvoj naoružanja i do 1947. godine usavršio je svoje remek-djelo.

Od tada AK-47 ili popularni "kalašnjikov" postala je najraširenija i najpoznatija puška  u istoriji.  Ovu pušku, koja se nalazi na zastavi Mozambika,  koristi 50 armija na svijetu kao i ogroman broj gerilskih pokreta.

Ipak, iako je širom svijeta prodato oko 100 miliona "kalašnjikova", njen tvorac koji žiivi u gradu Izevsk na zapadnom Uralu, tvrdi da nije  od toga profitirao i da prima samo državnu penziju.

 "Bez sumnje Mihail Kalašnjikov je svjetski otac malog naoružanja", kaže  Igor Sevastjanov, zamjenik direktora ruskog izvoznika oružja kompanije "Rosoboroneksport".

On je dodao da je doprinos Kalašnjikova uticaju Rusije na stranim tržištima oruža nemjerljiv i da je njegovo ime poznato jednako kao i ime Jurija Gagarina, prvog svjetskog kosmonauta.

Sevestjanov je rekao da je Rusija nedavno  potpisala sporazum sa jednom držvom u sjevernoj Africi o prodaji 500.000 komada nove, usavršene verzije "kalašnjikova" AK-103-2 koja može da ispali tri okvira municije.
Kalašnjikov, uprkos svjetskoj slavi koju je stekao, nije sretan zbog rušilačke moći koju je izazvao.

 "Ja sam ponosan na svoj izum, ali sam žalostan jer ga koriste teroristi", rekao je on tokom posjete Njemačkoj 2002. godine.

On je dodao da bi više volio da je izumio neku mašinu za dobrobit ljudi i koja bi pomagala farmerima, kao što je  kosačica.