{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TV, mobiteli, droga i prostitutke u britanskim zatvorima

F
29.4.2008. u 17:08
0
0
TV, mobiteli, droga i prostitutke u britanskim zatvorima
0
TV, mobiteli, droga i prostitutke u britanskim zatvorima
S televizijom, mobilnim telefonom, doručkom u krevetu, drogama i čak prostitutkama, život u britanskim zatvorima toliko je ugodan da zatvorenici uopće ne pokušavaju pobjeći, izjavio je predstavnik sindikata britanskih zatvorskih čuvara.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nije dobro smirivati zatvorenike omogućavajući im redovan izbor menija kako bi u zatvoru vodili ugodan život i ne bi pokušavali da pobjegnu", izjavio je radiju BBC 4 Glyn Travis, pomoćnik glavnog tajnika Udruženja zatvorskih čuvara ocjenjujući da sistem kazneno-popravnih ustanova u Velikoj Britaniji doživljava "tešku krizu".

On je naveo primjer zatvora u Yorkshiru u koji su više puta upadale osobe iz vanjskog svijeta. Ti "posjetioci" služili su se ljestvama da bi prešli preko zidova koji ga okružuje i zatvorenike snabdjeli drogom i mobilnim telefonima. Travis je također naveo da su u istom zatvoru više puta zatečene i prostitutke.

Zatvorenici koji su na taj način podmirivali razne potrebe nikada nisu iskoristili priliku da pobjegnu, niti su kovali planove o bijegu nakon što im je život u zatvoru potpuno ugodan, naveo je on.

U jednom intervjuu "Daily Telegraphu" on je rekao da zatvorenici "za vrijeme izdržavanja kazne dobijaju plaću, imaju krevet, TV u svim ćelijama, satelitsku TV u većini zajedničkih prostorija za odmor, besplatan telefon, vrlo često dobijaju doručak u krevetu i bonuse u gotovini za dobro ponašanje".

"Droga dolazi u tako velikoj količini da je mnogo jeftinija nego izvan zatvora", istakao je on, prenijele su agencije.

Sistem u kazneno-popravnim ustanovama u Engleskoj i Wellsu je u krizi zbog prenaseljenosti. Prema posljednjim podacima ministarstva pravde 18. aprila bilo je 82.105 zatvorenika, a maksimalni kapacitet iznosi 83.048 mjesta.

U nekim zatvorima postoje zabranjene zone koje u potpunosti kontroliraju zatvorenici. U zatvorima često nema dovoljno osoblja, rekao je Travis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: