Svijet
0

TV, mobiteli, droga i prostitutke u britanskim zatvorima

FENA
S televizijom, mobilnim telefonom, doručkom u krevetu, drogama i čak prostitutkama, život u britanskim zatvorima toliko je ugodan da zatvorenici uopće ne pokušavaju pobjeći, izjavio je predstavnik sindikata britanskih zatvorskih čuvara.

"Nije dobro smirivati zatvorenike omogućavajući im redovan izbor menija kako bi u zatvoru vodili ugodan život i ne bi pokušavali da pobjegnu", izjavio je radiju BBC 4 Glyn Travis, pomoćnik glavnog tajnika Udruženja zatvorskih čuvara ocjenjujući da sistem kazneno-popravnih ustanova u Velikoj Britaniji doživljava "tešku krizu".

On je naveo primjer zatvora u Yorkshiru u koji su više puta upadale osobe iz vanjskog svijeta. Ti "posjetioci" služili su se ljestvama da bi prešli preko zidova koji ga okružuje i zatvorenike snabdjeli drogom i mobilnim telefonima. Travis je također naveo da su u istom zatvoru više puta zatečene i prostitutke.

Zatvorenici koji su na taj način podmirivali razne potrebe nikada nisu iskoristili priliku da pobjegnu, niti su kovali planove o bijegu nakon što im je život u zatvoru potpuno ugodan, naveo je on.

U jednom intervjuu "Daily Telegraphu" on je rekao da zatvorenici "za vrijeme izdržavanja kazne dobijaju plaću, imaju krevet, TV u svim ćelijama, satelitsku TV u većini zajedničkih prostorija za odmor, besplatan telefon, vrlo često dobijaju doručak u krevetu i bonuse u gotovini za dobro ponašanje".

"Droga dolazi u tako velikoj količini da je mnogo jeftinija nego izvan zatvora", istakao je on, prenijele su agencije.

Sistem u kazneno-popravnim ustanovama u Engleskoj i Wellsu je u krizi zbog prenaseljenosti. Prema posljednjim podacima ministarstva pravde 18. aprila bilo je 82.105 zatvorenika, a maksimalni kapacitet iznosi 83.048 mjesta.

U nekim zatvorima postoje zabranjene zone koje u potpunosti kontroliraju zatvorenici. U zatvorima često nema dovoljno osoblja, rekao je Travis.