BBC
0

Tužna priča paralizovane djevojčice iz Gaze

Sarajevo-x.com
U toku izraelske ofanzive na Gazu, u decembru i januaru, četverogodišnja Samar Abed Rabbu izgubila je dvije sestre. Njena porodica sada je podijeljena na dva kontinenta, jer Samar s majkom boravi u Belgiji na liječenju.

Mjesecima podvrgnuta terapijama djevojčica iz Gaze pokazuje veliku hrabrost, kažu belgijski doktori, a piše BBC. Očajno želi ponovo prohodati, simulira šetnju prstima dok leži u krevetu. Ipak, doktori ne mogu učiniti ništa da zaliječe njena povrijeđena leđa.

"Dosad je imala dvije operacije", rekao je fizioterapeut Pierre Van Lierde. "Jednu u Gazi, a drugu ovdje u Briselu. Ipak, meci su ušli preduboko. Previše je opasno uklanjati ih. Najmanje jedan se nalazi u njenoj kičmenoj moždini."

Samar je u januaru evakuisana u bolnicu u Egipat, gdje se našla na listi hitnih operacija. Bila je jedno u nizu djece sa povredama koje je trebalo odmah sanirati. Ranjena je kad su Izraelci u Gazi tražili mete Hamasa.

U ovoj priči ipak postoji nešto još šokantnije. Njena porodica ispričala je kako su vojnici otvorili vatru sa male udaljenosti na kuću njene bake, koja je starica mahala bijelom zastavom.

Samarin otac, kojeg je novinar BBC-a potražio nakon okončanja napada, ispričao mu je kako su njegove kćerke, sedmogodišnja Soad i dvogodišnja Amel, ubijene. Novinar mu je donio vijest da je preživjela Samar ostala paralizovana.

Višemjesečne medicinske tretmane plaća belgijska vlada, a djevojčica barem uspijeva da sjedi uspravno. Svaki dan radi sa fizioterapeutom kako bi pokrenula noge i osnažila gornji dio tijela.

Nije to jedini problem porodice ovog nesretnog djeteta. Pitanje je i šta će njena porodica kad se Samar jednog dana vrati u Gazu.

Njeno susjedstvo izgleda isto kao prije šest mjeseci. Ništa nije popravljeno. Nema nijednog znaka pomoći koji je svijet obećao.

"Želim da Samar ozdravi", kaže njena majka. "Samo se nadam da neće ostati paralizovana. Doktori kažu kako je veoma pametna i kako dobro vježba. Ne želim je voditi u Gazu jer ne želim da izgubi razum kao što je izgubila noge."