Svijet
117

Tužna priča iz Kine: Xing je usred noći polazio u školu jer nije imao novca da kupi sat

Klix.ba
Život je za ogroman broj ljudi u današnjem svijetu izuzetno težak, gotovo nemoguć, ali njihov glas se rijetko čuje. To je slučaj i sa šestogodišnjim dječakom iz Kine Xingom Yuom.

Porodica ovog djeteta je toliko siromašna da im je jednostavno i kupovina sata s alarmom luksuz.

Kada je prije nekoliko dana kineski seljak pronašao Xinga kako u ranim jutarnjim satima luta ulicama svog gradića Nagu, pomislio je na najgore. Jesu li ga roditelji izbacili iz kuće? Da li je pobjegao od kuće? To su bila pitanja koja je sebi odmah postavio.

Međutim, ispostavilo se da je porodica ovog dječaka jednostavno toliko siromašna da sebi ne može kupiti budilicu. U strahu da će prespavati naredno jutro i da neće u školu stići na vrijeme, dječak je bio prisiljen da usred noći krene u školu.

ChinaSMACK izvještava kako je čovjek koji ga je pronašao odveo Xinga do obližnje policijske stanice gdje su policajci došli do informacije da je dječakova majka napustila porodicu ostavljajući njega, oca i sestru s malo novca s kojim su jedva preživljavali u trošnoj kući.

Te večeri dok je njegov otac radio noćnu smjenu, Xing je zabrinut da će kasniti u školu, spakovao svoje knjige i krenuo usred noći prema školi koja je udaljena tri do četiri kilometra od njegovog doma.

Policija je nakon svega kontaktirala dječakovu školu ali i oca, koji je odmah došao u policiju po sina.

Sutradan je isti policajac koji je bio u smjeni tog dana došao u kuću ove porodice i donio dječaku sat s alarmom.

"Sada se neću više morati brinuti da ću kasniti u školu", kazao je dječak gušeći se u suzama.