SAD
0

Tužiteljstvo optužilo hakera Gonzaleza

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužiteljstvo američke savezne države New Jersey optužilo je Alberta Gonzaleza (28) za krađu više od 130 miliona brojeva kreditnih i debitnih kartica. To je najveća krađa podataka s kartica u povijesti SAD-a, saopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Albert Gonzalez iz Miamija i još dva Rusa, čija imena nisu saopćena, žrtve su nalazili proučavajući godišnju listu 500 tvrtki s najvećim prihodima koje je objavljivao časopis Fortune, a zatim njihove web stranice kako bi utvrdili koje je najlakše hakirati i ukrasti podatke.

Osumnjičeni su namjeravali prodati podatke drugim osobama koje bi ih koristile za neovlaštene kupnje, ističe se u saopćenju.

Početkom 2006. mladi informatički gusar Gonzales i njegovi ortaci smislili su sofisticiran način upada u informatičke sustave veletrgovina i financijskih institucija kako bi otuđili bankovne podatke o njihovim klijentima, objavilo je ministarstvo pravosuđa, prenosi Večernji.hr.

Zatim su te podatke slali na servere u nekoliko američkih država, ali i u Nizozemskoj, Letoniji i Ukrajini, te su pronašli način kako će prikriti svoj trag u ukradenim informatičkim sustavima.

Gonzalez je 2003. godine već uhapšen zbog sličnih kriminalnih radnji, ali tada nije bio optužen jer je pristao surađivati za tajne službe i postao je njihov doušnik.

– Dok su s Gonzalezom surađivali na drugom slučaju, agenti tajne službe otkrili su da je organizirao krađu podataka sa 130 miliona kartica – izjavio je obnašatelj dužnosti američkog državnog tužitelja Ralph Marra.

Zbog opsega krađe Gonzalezu prijeti 35 godina zatvora. Tužitelji nisu naveli koliko je novca Gonzalez zaradio od prodaje podataka s kartica, kao ni podatak za koju su svotu oštećeni vlasnici kartica.