ICTY
0

Tužitelji za Šljivančanina traže 30 godina zatvora

FENA
Tužitelji Haškog suda (ICTY) zatražili su u petak da Žalbeno vijeće toga suda kazni bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina s 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine.

Zastupnici optužbe predložili su da suci ponište prvostepenu presudu kojom je Šljivančanin proglašen krivim za pomaganje pri mučenja zarobljenika i osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina.

Na kraju rasprave o žalbama na tu presudu tužitelji su zahtjev za povećanje kazne obrazložili tvrdnjom da su dokazali Šljivančaninovu krivicu i za pomaganje ubistva, te zato što nije zaštitio zarobljenike, iako mu je to bila dužnost.

Šljivančaninova odbrana odbacila je tvrdnje Tužilaštva i zatražila da on bude potpuno oslobođen krivice.

Oslobađanje ili smanjivanje kazne zatražila je i odbrana prvooptuženog Mileta Mrkšića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog pomaganja ubistva na Ovčari.

Suprotno tome, tužitelji su Žalbenom vijeću predložili da kaznu Mrkšiću poveća.

Žalbeno vijeće predsedavajućeg Theodora Merona naknadno će izreći presudu.

Prvostepenom presudom, izrečenom u septembru 2007. Mrkšić je bio proglašen krivim za pomaganje ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 20/21. novembra 1991.

Sudsko vijeće je istovremeno Šljivančanina osudilo zbog pomaganja u mučenju tih zarobljenika.

Trećeoptuženi Miroslav Radić oslobođen je krivice.

U vrijeme kada je zločin izvršen pukovnik Mrkšić je bio komandant Prve gardijske brigade JNA, odnosno Operativne grupe Jug na vukovarskom ratištu, a major Šljivančanin brigadni oficir za sigurnost.

Strijeljanje hrvatskih zarobljenika izvršili su pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i srpskih paravojnih snaga kojima ih je predala JNA.

Na presudu su žalbe uložile odbrane Mrškića i Šljivančanina, ali i Tužilaštvo.

Šljivančanin se s privremene slobode u Srbiji vratio u Haag u ponedjeljak, a nakon rasprave će ponovno biti oslobođen do pravosnažnosti presude.

U pritvoru Tribunala Šljivančanin je tokom pretprocesnog postupka i suđenja već izdržao skoro cijelu prvostepenu kaznu od pet godina zatvora, prenijela je Beta.

Na oslobađajuću prvostepenu presudu trećeoptuženom Miroslavu Radiću haški tužitelji se nisu žalili.