ICTY
0

Tužitelj traži novčanu kaznu za Hartmannovu

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Tužitelj Bruce MacFarlane zatražio je u petak u Den Haagu da se nekadašnja glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) novčano kazni svotom od sedam do 15.000 eura zbog nepoštivanja suda jer je objavila tajne podatke.
  • Svota od sedam do 15.000 eura bila bi potpuno primjerena i sukladna prethodnim odlukama suda, rekao je MacFarlane zadnjeg dana suđenja bivšoj glasnogovornici Florence Hartmann, prenose agencije.

  • Kazna zatvora bila bi apsolutno neopravdana, istaknuo je tužitelj.

MacFarlane je vanjski tužitelj kojeg je sud angažovao za predmet Hartmann jer je ICTY zaključio da su haški tužitelji u sukobu interesa s obzirom da se postupak vodi protiv bivše glasnogovornice tužiteljstva.

Suđenje je počelo 17. juna, a optužnica tereti Hartmann (46), za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Milošević".

Nekad novinarka francuskog lista Le Monde, Hartmann je objavila tajne podatke u septembru 2007., u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u januaru 2008. objavio Bosanski institut.

Hartmann je bila glasnogovornica ICTY-jeva tužiteljstva od 1999. do 2006.

Pravila Haškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštivanje suda.