Svijet
0

Tužitelj traži 171 godinu zatvora za turskog "dr. Frankensteina"

FENA
Jusuf Ercin Sonmez
Jusuf Ercin Sonmez
Jedan turski tužitelj je zatražio do 171 godine zatvora za dr. Jusufa Ercina Sonmeza, ljekara osumnjičenog za umiješanost u trgovinu organima na Kosovu gdje ga je štampa nazvala turskim "Dr. Frankesteinom", javila je u srijedu novinska agencija Anadolija.

U optužnici objavljenoj u srijedu, republički tužitelj Resat Ugur Sopysal optužuje Dr.Sonmeza za "ilegalnu trgovinu organima ", kao i za "osnivanje kriminalne organizacije", precizira agencija.

Tužilaštvo tereti ljekara da je izveo 11 odstranjenja bubrega pacijentima na klinici Medicus u Prištini, kako bi ih prodao bolesnicima u Izraelu koji pate od insuficijencije bubrega.

Tužitelj traži zatvorske kazne za još tri osumnjičene osobe: do 171 godine zatvora za izraelskog građanina Mošu Harela, optuženog da je bio posrednik između pacijenata u Izraelu, 78 godina za turskog ljekara Kenana Demirkola, optuženog da je izveo pet vađenja bubrega i 18 godina za jednu sporednu osobu.

Jedan porotnički sud treba da se narednih dana izjasni o validnosti optužnice, prije eventualnog otvaranja suđenja.

Evropska misija na Kosovu (EULEX) već je u junu optužila Dr. Sonmeza i Mošu Harela za trgovinu ljudskim organima.

Nakon više godina bježanja, Jusuf Sonmez je uhapšen, a zatim oslobođen u Turskoj polovinom januara, nakon saslušanja u Istanbulu.

Istraga je otvorena na Kosovu nakon što je na aerodromu u Prištini pozlilo jednom turskom državljaninu čiji je bubreg presađen jednom izraelskom pacijentu. Ova istraga je dovela do zatvaranja klinike Medicus 2008. godine.