{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužitelj traži 171 godinu zatvora za turskog "dr. Frankensteina"

F
28.9.2011. u 20:06
0
2
Tužitelj traži 171 godinu zatvora za turskog "dr. Frankensteina"
0
Tužitelj traži 171 godinu zatvora za turskog "dr. Frankensteina"
Jusuf Ercin Sonmez
Jedan turski tužitelj je zatražio do 171 godine zatvora za dr. Jusufa Ercina Sonmeza, ljekara osumnjičenog za umiješanost u trgovinu organima na Kosovu gdje ga je štampa nazvala turskim "Dr. Frankesteinom", javila je u srijedu novinska agencija Anadolija.
U optužnici objavljenoj u srijedu, republički tužitelj Resat Ugur Sopysal optužuje Dr.Sonmeza za "ilegalnu trgovinu organima ", kao i za "osnivanje kriminalne organizacije", precizira agencija.

Tužilaštvo tereti ljekara da je izveo 11 odstranjenja bubrega pacijentima na klinici Medicus u Prištini, kako bi ih prodao bolesnicima u Izraelu koji pate od insuficijencije bubrega.

Tužitelj traži zatvorske kazne za još tri osumnjičene osobe: do 171 godine zatvora za izraelskog građanina Mošu Harela, optuženog da je bio posrednik između pacijenata u Izraelu, 78 godina za turskog ljekara Kenana Demirkola, optuženog da je izveo pet vađenja bubrega i 18 godina za jednu sporednu osobu.

Jedan porotnički sud treba da se narednih dana izjasni o validnosti optužnice, prije eventualnog otvaranja suđenja.

Evropska misija na Kosovu (EULEX) već je u junu optužila Dr. Sonmeza i Mošu Harela za trgovinu ljudskim organima.

Nakon više godina bježanja, Jusuf Sonmez je uhapšen, a zatim oslobođen u Turskoj polovinom januara, nakon saslušanja u Istanbulu.

Istraga je otvorena na Kosovu nakon što je na aerodromu u Prištini pozlilo jednom turskom državljaninu čiji je bubreg presađen jednom izraelskom pacijentu. Ova istraga je dovela do zatvaranja klinike Medicus 2008. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: