Masakr u Koloradu
0

Tužioci odbili zahtjev ubice iz Aurore

Klix.ba
Tužioci u slučaju masakra tokom premijere posljednjeg filma o Batmanu odbili su ponudu Jamesa Holmesa da se izjasni krivim kako bi izbjegao smrtnu kaznu. Tužioci su naveli kako se ponuda nije mogla smatrati vjerodostojnom, jer je odbrana u više navrata odbila dati potrebne informacije potrebne za procjenu Holmesovog psihičkog stanja.

"Svako ko je pratio vijesti o ponudi mogao je doći do zaključka da optuženi zna da je kriv, odbrana zna da je kriv, a svi zajedno znaju da on nije kriminalno neuračunjiv“, saopćili su tužioci.

Holmes je optužen za više ubistava i pokušaja ubistva u pucnjavi u kinu u Aurori, predgrađu Denvera (SAD). Ubio je 12 ljudi, a ranio 70. Njegova odbrana ponudila je da se optuženi izjasni krivim u zamjenu za doživotnu robiju.

Tužioci su kritikovali odbranu zbog javnog objavljivanja ponude, nazvavši je privlačenjem pažnje javnosti i sudije na nešto što bi trebli biti privatni pregovori. Nisu saopćili koje im je informacije odbrana odbila dati, ali su se obje strane prepirale o dostupnosti informacija o Holmesovom mentalnom zdravlju.