Svijet
0

Tužioci finalizirali optužnicu protiv Oscara Pistoriusa

FENA
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Tužioci su saopćili u utorak da su finalizirali optužnicu protiv paraolimpijskog sprintera Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubistvo svoje djevojke na Valentinovo. Pistorius će se vratiti u sudnicu narednog ponedjeljka, dana kada bi njegova ubijena djevojka Reeva Steenkamp trebala navršiti 30 godina.

"Mi smo finalizirali optužnicu, koja sadrži punu listu optužbi. Ona će biti predočena u ponedjeljak", izjavila je Bulelwa Makeke, glasnogovornica ureda državnog tužioca.

Dvadesetšestogodišnji dvostruki amputirac optužen je da je iz vatrenog oružja ubio Steenkamp u ranim jutarnjim satima 14. februara kroz zaključana vrata kupatila.

Slavni atletičar tvrdi da je greškom zamijenio svoju djevojku za provalnika, ali tužioci tvrde da je riječ o ubistvu s predumišljajem, što povlači kaznu doživotne robije.

Pistoriusovi advokati žele da se optužba ublaži na ubistvo iz nehata.

Steenkamp, manekenka i diplomirana pravnica koja je bila u vezi s Pistoriusom samo nekoliko mjeseci, zadobila je prostrelne rane po glavi, laktu i članku.

Britanski T kanal Sky News emitovala je potresne snimke krvlju uprskanog kupatila u kojem je ona ubijena u kući svog dečka u Pretoriji.

Protokolarno ročište zakazano za ponedjeljak moglo bi označiti početni dan suđenja, koji se očekivao početkom iduće godine.

Paraolimpijski prvak rođen u Johannesburgu, predstavlja ikonu za milione ljudi kada je postao prvi dvostruki amputirac koji se takmičio s vrhunskim sportistima na Olimpijadi u Londonu prošle godine.

Njegova porodica saopćila je u junu da je on počeo ponovo tragati za "mentalnom i emotivnom ravnotežom" nakon što je uzeo odmor od takmičenja.