Haški tribunal
0

Tužilaštvo traži da se u dokaze uvrste Mladićeve bilješke

FENA
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog vijeća dozvolu da u dokaze protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića uvrsti svesku s bilješkama iz 1995. generala Ratka Mladića, zaplijenjenu tokom pretresa stana njegove supruge Bosiljke Mladić u Beogradu 4. decembra 2008., saopćio je sud u Haagu.

Tužilaštvo je u zahtjevu navelo da se u svesci, koja "najvjerovatnije pripada" Mladiću, nalaze bilješke koje se direktno odnose na Stanišića i njegovo prisustvo na sastancima između 27. januara i 5. septembra 1995.

Sastanci se odnose na vojne operacije Vojske Jugoslavije i armije bosanskih Srba u BiH, a njima su prisustvovali visokorangirani političari i vojni lideri, uključujući i Slobodana Miloševića, navodi se u zahtjevu tužilaštva.

Bilješke s tih sastanaka ilustruju blisku suradnju učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući i optuženog Stanišića. Bilješke sa sastanka 30. juna 1995. povezuju Stanišića s paravojnim jedinicama u Erdutu i Đeletovcima, odnosno s Arkanovim ljudima i Škorpionima, kaže se u zahtjevu.

Vlasti Srbije predale su haškim istražiteljima Mladićevu bilježnicu 25. februara, a u Haag je stigla 2. marta, a transkript rukom pisanih bilješki i prijevod je završen tek prije nekoliko dana.

U zahtjevu tužilaštva se dodaje da su bilježnica i prijevod objelodanjeni odbrani 29. aprila. Također se navodi da je tokom pretresa zaplijenjeno još nekoliko bilježnica za koje se pretpostavlja da su Mladićeve, kao i na desetine videozapisa.

Na mnogima od njih prikazani su sastanci i proslave kojima je prisustvovao Mladić u vrijeme obuhvaćeno optužnicom protiv Stanišića, od 1991. do 1995.

Uvodnom riječju tužilaštva 25. maja bit će obnovljeno suđenje Stanišiću i njegovom bivšem pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, koji su optuženi za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995.

U procesu protiv Stanišića i Simatovića, Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sazvalo je statusnu konferenciju za 12. maja, dok će pretpretresna konferencija biti održana 18. maja.

Uvodnu riječ tužilaštvo će iznijeti 25. maja, dok je predviđeno da uvodna riječ odbrane, ako je bude, kao i izjave optuženih budu okončane sljedećeg dana.

Izvođenje dokaza tužilaštva bit će obnovljeno 2. i 3. juna, nakon čega su planirana dva sudska zasjedanja sedmično, prenio je Tanjug.