|

Tužilaštvo obustavlja istragu o prisluškivanju telefona Angele Merkel

Tužilaštvo obustavlja istragu o prisluškivanju telefona Angele Merkel
0
A
Anadolija
22.11.2014. u 15:17
5
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo obustavlja istragu o prisluškivanju telefona Angele Merkel Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačko Federalno tužilaštvo će obustaviti istragu o prisluškivanju američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) mobilnog telefona njemačke kancelarke Angele Merkel.
U članku koji je objavljen u njemačkom časopisu "Focus", a koji se poziva na izvore iz Ministarstva pravde, navodi se da tokom šest mjeseci, koliko traje istraga vezana za ovaj slučaj, nisu pronađeni ozbiljni dokazi kojima bi se utvrdilo da je NSA prisluškivala telefon Merkelove.

Kako navode, Tužilaštvo je pripremilo pismo vezano za obustavljanje istrage protiv NSA. Prema navodima koji su objavljeni u spomenutom članku, federalna tužiteljica Sigrid Hegmann i njen tim su od svih sigurnosnih agencija tražili sve informacije vezane za obavještajne aktivnosti kada je u pitanju njemačka kancelarka, međutim, ništa nije došlo do Tužilaštva.

Nakon što je bivši savjetnik NSA Edward Snowden prošle godine pustio u javnost tajne podatke koje su američke obavještajne agencije prikupljale u svijetu uspostavilo se da su sprovedena prisluškivanja diljem svijeta. Prema tim podacima, NSA je prisluškivala njemačke građane i političare među kojima je i njemačka kancelarka.

Na osnovu tih tvrdnji njemačko Federalno tužilaštvo je pokrenulo istragu. U Njemačkoj je početkom aprila formiran istražni odbor koji treba da utvrdi u kojoj mjeri su njemački građani i zvaničnici bili meta prisluškivanja NSA i da li je njemačka obavještajna služba imala saznanja o tome.

Pretpostavlja se da je Snowden ukrao 1,7 miliona kompjuterskih podataka koji su razotkrili da je NSA masovno prisluškivala telefone i prikupljala podatke iz elektronske pošte, te druge internetske podatke od stotina miliona američkih građana.

 
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...