Svijet
0

Tužilaštvo će tražiti smrtnu kaznu za američkog vojnika

FENA
Američko savezno tužilaštvo saopćilo je danas da će zahtijevati smrtnu kaznu za bivšeg vojnika SAD-a Stephena Greena ako bude proglašen krivim za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnje djevojčice u iračkom gradu Mahmudža nedaleko od Bagdada.

Redov Greene je još u novembru, pred civilnim sudom, optužen za višestruki zločin, uključujući silovanje i ubistvo iračke djevojčice i tri člana njene porodice, kao i pokušaj da paljenjem i skrivanjem leševa ukloni dokaze, što je najteži zločin zbog kojeg se neko od pripadnika američkih snaga u Iraku našao pred sudom.

Bivšem vojniku američke vojske sudi se pred redovnim sudom, s obzirom na činjenicu da je otpušten iz vojske prije početka sudskog procesa.

Zbog ovog zločina, koji je svojevremeno uzdrmao odnose Iračana i stranih snaga predvođenih Amerikancima, vojni sudovi su već osudili dvojicu Greenovih saboraca, Paula Corteza i Jamesa Barkera na kazne od 100 i 90 godina robije, dok je izricanje presude Bryanu Howardu, četvrtom vojniku optuženom da je učestvovao u zločinu, zakazano za 30 jula.