Svijet
0

Tužilac Srbije o posljednjem pokušaju hapšenja Mladića

FENA
Srbijanski tužilac za ratne zločine i šef tima za provođenje akcionog plana o hapšenju Ratka Mladića Vladimir Vukčević izjavio je kako je insistirao da se prilikom pretresa vojnog hotela u Deligradskoj ulici svaka soba pregleda posebno, sa 149 naloga za pretres, i da je nekoliko dana prije toga izvedena još jedna akcija daleko od očiju javnosti.

''Nikada do sada nije pretresan objekat kao vojni hotel u Deligradskoj ulici u Beogradu'', rekao je Vukčević za današnju ''Politiku'' komentirajući do sada najveću akciju vojnih organa u pokušaju hapšenja generala Ratka Mladića, prošlog utorka, na dan formiranja nove vlade Srbije.

Vukčević je odbacio tvrdnje pojedinih političara da je pokušaj hapšenja na dan formiranja Vlade bio ''predstava za Evropu'', ponavljajući da je dojava da se Mladić krije u centru Beograda stigla iz Haaga, a nalog za pretres vojnog hotela dali istražni sudija Vijeća za ratne zločine i Tužilaštvo, te istaknuo da u Haagu nisu ''htjeli čuti za prijedlog da se akcija pomjeri za jedan dan kako bi se izbjegle bilo kakve spekulacije.

''Nažalost, niko od onih koje smo tražili nije nađen'', podsjetio je Vukčević i ocijenio da se upravo tada mogla vidjeti odlučnost ovog tima da se taj posao završi, kao i da su pojedini političari zakonito postupanje nadležnih organa koristili za prepucavanje i ucjene, uvrede i neistine.

Za Srbiju je pitanje svih pitanja da se posao hapšenja Mladića završi, Mladić u Haagu je interes naše zemlje, rekao je Vukčević i dodao da je krug ljudi koji štite generala ''ne samo uzak, već da veoma inteligentno štiti Mladića''.

Prema njegovom mišljenju, prenosi Tanjug, najvažnije je to što je ''volja da se ta akcija privede kraju nedvosmislena''