Svijet
0

Tužba protiv zvaničnika Bushove administracije

FENA
Nacionalni sud Španije preduzeo je korake na pokretanju istrage protiv šest zvaničnika bivše američke administracije, među kojima je bivši državni tužilac Alberto Gonsales, zbog pružanja pravnog pokrića za mučenje zatvorenika u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

Sud je dodjelio slučaj sudiji Baltazaru Garsonu, koji ga je prihvatio i poslao kancelariji tužioca na razmatranje, izvjestio je američki list "New York Times".

Tužbu protiv šest zvaničnika administracije bivšeg predsjednika SAD George Busha pripremili su španski advokati za ljudska prava uz pomoć američkih i evropskih pravnih stručnjaka.

Advokati optužuju šestoricu američkih zvaničnika zbog pružanja pravnog pokrića kako bi se službama bezbjednosti omogućilo da koriste tehnike ispitivanja poput "simuliranog davljenja", za koje su kazali da predstavljaju torturu.

U tužbi su pored Gonsalesa, navedena imena još petorice bivših zvaničnika Bushove administracije - podsekretara za politiku odbrane Douglas Faith, generalnog savetnika u Ministarstvu odbrane Williama Haynesa II, direktora kancelarije za pravne savete pri Ministarstvu pravde Džeja Bajbija, njegovog savetnika John Jua, kao i pravnog savetnika bivšeg potpredsjenika Dick Cheney, Davida Addingtona.

Bivši podsekretar za odbranu Faith je okarakterisao optužbe protiv njega kao "besmislene".

Španski sudovi imaju ovlašćenja da pokreću postupak za krivična djela kao što su ratni zločini i tortura čak i ako se dogode u drugim državama, naveo je BBC.

Sudija Garson je odgovoran za pokretanje postupka protiv bivšeg čileanskog lidera Augusto Pinocheta, koji je uhapšen u Velikoj Britaniji 1998. godine.

Španski sudovi su pokrenuli i istrage zbog ratnih zločina u Argentini, Tibetu, Salvadoru i Ruandi.