Uposlenik izdao pošiljku
16

Tužba protiv kompanije Air Canada zbog krađe novca i zlata u vrijednosti od 15 miliona dolara

D. B.
Američka sigurnosna kompanija Brink's International tužila je aviokompaniju Air Canada zbog krađe zlatnih poluga i novca s aerodroma u Torontu u aprilu.

Brink's International navodi da je Air Canada bila "bezobzirna" te da nije spriječila krađu zlata i novca u vrijednosti od 15 miliona dolara. Novac i zlato stigli su letom ove kompanije iz Ciriha u Toronto, gdje su ukradeni. Riječ je o jednoj od najvećih krađa u historiji Kanade. Među ukradenim vrijednostima su zlatne poluge teške 400,19 kilograma i 2 miliona dolara u kešu. Pljačka se dogodila 14. aprila, a policija je još uvijek nije riješila.

Brink's International je tužio Air Canadu 6. oktobra.

Novac i zlato su ukradeni 42 minute nakon istovara iz aviona koji je stigao iz Švicarske na Međunarodni aerodrom Toronto Pearson. Neidentifikovana osoba se pojavila u skladištu gdje su čuvane vrijednosti oko 18:30 po lokalnom vremenu nakon što joj je uposlenik Air Canade omogućio ulaz. Osoba koja je izvršila krađ je prethodno pokazala račun za nevezanu pošiljku. Uposlenik Air Canade je uručio pošiljku pomenutoj osobi koja se potom udaljila u nepoznatom pravcu.

Brink's tvrdi da osoblje Air Canade nije ni pokušalo provjeriti autentičnost tovarnog lista na bilo koji način te da je krađa mogla biti spriječena da je Air Canada slijedila svoje sigurnosne smjernice.

Također, tvrdi da je Air Canada odgovorna za štetu te traži od aviokompanije isplatu ukradene vrijednosti u cjelosti.