Svijet
0

Tutu: Stidimo se šutnje međunarodne zajednice o Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir Desmond Tutu osudio je u četvrtak "šutnju i saučesništvo" međunarodne zajednice prema situaciji u Gazi, što je stav zbog kojega se "stidimo".

"Moja poruka međunarodnoj zajednici je da se moramo stidjeti svi zbog šutnje i saučesništva, posebno o situaciji u Gazi", rekao je anglikanski nadbiskup na konferenciji za štampu u Gazi nakon trodnevne posjete na čelu misije Vijeća UN-a za ljudska prava.

"Gazi je potreban svjetski angažman, posebno onih koji prave mir", dodao je on, opisujući "užasnu situaciju" u Gazi, koju Izrael drži blokiranu skoro godinu dana.

Misija, na čelu s monsinjorom Tutuom, stigla je u Pojas Gaze kako bi pripremila izvještaj o smrti 19 palestinskih civila ubijenih u izraelskom bombardiranju u novembru 2006.

Advokatica i britanska univerzitetska profesorica Christine Chinkin, koja se nalazi u misiji, ocijenila je da bi Izrael mogao biti odgovoran za "ratni zločin" ove drame, a "možda i ratni zločin protiv čovječnosti, zavodeći kolektivno kažnjavanje stanovnika Gaze".

"Ono što smo vidjeli otkriva mnogobrojne dokaze vezano za mogućnost ratnog zločina. To zahtijeva veće istrage i reći ću, sasvim sigurno, da koncept kolektivnog kažnjavanja u situaciji okupacije predstavlja ratni zločin a možda i zločin protiv čovječnosti", rekla je ona.

Misija UN-a stigla je u utorak u Pojas Gaze, preko terminala Rafah, na granici između palestinske teritorije i Egipta, specijalno otvoren za njih.

Izrael već godinu i po dana odbija članovima mnogobrojnih misija ulazne vize, argumentirajući to time da je ta instanca UN-a, sa sjedištem u Ženevi, ideološki neprijateljska prema Izraelu.