Svijet
0

Tuska pripremila planove za napad na sjeverni Irak

FENA
Foto: AFP; Abdullah Gull
Foto: AFP; Abdullah Gull
Ankara je razradila planove za pokretanje prekogranične vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku ako zajedničke američko-iračke snage ne spriječe njihove aktivnosti protiv Turske, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Abdulah Gull.

"Ako iračka vlada i američke snage u toj zemlji ne razbiju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK), mi ćemo primijeniti odluku i izvesti operaciju", izjavio je Gull.

Vojni planovi su razrađeni detaljno i vlada je upoznata s njima, rekao je Gull u intervjuu istanbulskom dnevniku Radikal, prenijela je agencija Reuters.

On je međutim priznao da je prekogranična vojna operacija "ozbiljna akcija" i da svi državni organi moraju u tome biti jedinstveni.

Službena Ankara je u više navrata zaprijetila da će poslati trupe u sjeverni Irak, pretežno naseljen Kurdima, protiv hiljada ekstremista pripadanika zabranjene PKK-a koji tu oblast koriste kao bazu za prekogranične akcije u Turskoj.

Gull je opovrgnuo da postoje razlike u mišljenjima između vlade i vojske u pogledu pokretanja operacije u sjevernom Iraku, iako čelnici turske vojske ocjenjuju da akcija neće iskorijeniti problem PKK-a, već da bi to bio samo veliki udarac pobunjenicima.

Sjedinjene Države su upozorile NATO-ovu saveznicu Tursku da ne ulazi u sjeverni Irak, jer bi takvi prekogranični vojni pokreti destabilizirali jednu od nekoliko relativno mirnih oblasti ratom zahvaćene zemlje.

Irak je također upozorio Ankaru da ne pokreće "invaziju na sjeverni dio njihove zemlje".

PKK je u SAD-u i Evropskoj uniji već duže vrijeme na listi terorističkih organizacija.

Više od 30.000 ljudi ubijeno je u borbama između turskih snaga sigurnosti i pripadnika PKK-a otkad se pobunjenici bore za autonomiju i nezavisnost u jugoistočnoj Turskoj.