Svijet
0

Tusk: London će trpjeti štetu ako ode bez dogovora

SRNA
Donald Tusk (Foto: EPA)
Donald Tusk (Foto: EPA)
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je danas da će Velika Britanija najviše nanijeti štete sebi ukoliko napusti EU bez sporazuma.

"Neće nas uplašiti prijetnje da je Brexit bez dogovora dobar za Britaniju, a loš za EU. Ako nema dogovora, to je loše za sve, a prije svega za London", napisao je Tusk na Twitteru.

On je ponovo kritikovao planove o tome da se dozvoli pojedinim preostalim članicama EU da produbljuju odnose nakon odlaska Velike Britanije.

"Glavni cilj jeste i mora biti jačanje uzajamnog povjerenja i jedinstva među 27 zemalja EU, a ne da imamo više brzina", napisao je Tusk.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker rekao je prošlog mjeseca da bi unutar EU trebalo olakšati nekim članicama da prodube svoje integracije u pojedinim oblastima bez potrebe da to prati čitav blok.

O daljem razvoju Unije "u više brzina" ranije je govorila njemačka kancelarka Angela Merkel, a o toj ideji moglo se čuti i u Francuskoj. Manje razvijene zemlje Unije protive se tome, jer strahuju da će ostati isključene iz napretka.